Ketelaerswal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ketelaerswal

Beschrijving

In het landboek van 1756 omschreven als zeven bunder land en bos in de Ratelinge. In 1666 wordt het leen omschreven als: "een verwilderde mote, wallen, synghelen, busch ende landt ghenaempt 't leen te ketlaers walle ghehouden van desen hove van Sinte Amandsche ende is int gheheele een groote drij houckighe plaetse ...". In 1785 wordt een volgende beschrijving gegeven: "item competeert alhier eene partye bosch met molenwallen ende singelen ten suytoost houcke daerinne liggende de genaemde ketelaerswal bosschen als wesende 't saemen eenen bodem van leene gehouden van den leenhove van Sinte Amansche."

De enige getuige van de Ketelaerswal is het houten naambord aan de erftoegang van de hoeve met nieuwe boerenwoning. Behouden erfpijlers met smeedijzeren hekwerk.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.