erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
205714
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205714

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve gelegen op hoek met de Rijsbergstraat. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vormige opstelling rond een begraasd erf met rondgaand grintpad. Erfoprit aan het kruispunt van de Rozendalestraat en de Rijsbergstraat, afgesloten door een smeedijzeren hekken tussen bakstenen erfpijlers. Het gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) zijn een boerenhuis, een ruime schuur en twee kleine landgebouwtjes weergegeven. In 1848 wordt het boerenhuis afgebroken en heropgebouwd iets ten zuidoosten. Volgens het kadaster worden het woonhuis en de schuur in 1949 uitgebreid en wordt ten zuiden van het erf een stal gebouwd.

Ten noorden van het erf, boerenhuis. Eénlagige verankerde rode baksteenbouw van zes traveeën onder een zadeldak (rode, mechanische pannen) met licht geknikte dakoverstek. Rechts een latere lage aanbouw van één travee onder een lessenaarsdak. Witbepleisterde horizontale band onder gootlijst. Deuromlijsting van grijsgemoorde klompjes. Muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk naar oud model: T-ramen, opgeklampte luiken en paneeldeur.

Ten westen van het erf, schuur. Oorspronkelijke dwarsschuur van donkerrode, verankerde baksteenbouw van acht traveeën onder een zadeldak (rode, mechanische pannen). Aan straatzijde poortopening onder houten latei. Ten zuiden en oosten hiervan een uitbreiding.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1848/15, 1949/7.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205714 (Geraadpleegd op )