erfgoedobject

Wijkkapel gewijd aan Sint-Elooi

bouwkundig element
ID
205716
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205716

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wijkkapel toegewijd aan Sint-Elooi en gebouwd in 1955. Nu in gebruik als toneelzaal bij de Vrije Basisschool Sint-Elooi. Grasperk omhaagd met taxus en aangelegde parking langs de Rozendalestraat en kloostertuin langs de Lavoordestraat.

Geschiedenis

Opgericht in 1955 samen met de naastliggende school en klooster. Op een foto van net na de constructie is de kapel omringd door velden en akkers en is de Lavoordestraat nog een onverharde aarden weg. Aan de Rozendalestraat bevindt er zich een laag bakstenen muurtje waarop een afsluiting in buisstaal tussen betonnen paaltjes.

Beschrijving

Zuidelijk georiënteerd volume met rechthoekige plattegrond die een zaalkerk en een inkomportaal met aan de zuidzijde een sacristie ten oosten en een kleine kapel voor de vroegere zustergemeenschap ten westen ontvouwt. Vier traveeën onder zadeldaken (rode, mechanische pannen) met brede overstekende gootlijst. Wit geschilderde baksteenbouw boven lage roodbakstenen plint. De zijgevels worden horizontaal geleed door telkens drie gekoppelde verdiepte lancetvensters en een steunbeer. Ten zuiden koor onder zadeldak met aan weerszijden een rechthoekig volume onder plat dak (sacristie en kleine kloosterkapel). De wand van de sacristie langs de Rozendalestraat is opengewerkt door drie rechthoekige vensters onder strek. Ten noorden inkomportaal met verdiepte spitsbogige deuropening in dito brede, geprofileerde omlijsting met blauwhardstenen aanzet- en sluitsteen.

Bewaard eenvoudig interieur met wit gepleisterd spits tongewelf geleed door oranjebakstenen gordelbogen. Wanden met manshoge oranjebakstenen plint en wit gepleisterde wanden opengewerkt door drie gekoppelde lancetvensters in een oranjebakstenen rondboognis. Koor voorzien van manshoge plint in bruinrode faiencetegels. Witte en rode cementtegels in dambordpatroon als vloerbedekking.

  • Heemkundige kring Ons Wingene, Fototheek.
  • LAMS G., Van Wenghina tot Wingene. 847-1977, Wingene, 1977 (uitgave in eigen beheer), p. 76, 102, 171.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 47-48.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kloosterwoning

  • Is gerelateerd aan
    Vrije Basisschool Sint-Elooi

  • Is deel van
    Rozendalestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wijkkapel gewijd aan Sint-Elooi [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205716 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.