erfgoedobject

Wijkkapel gewijd aan Sint-Elooi.

bouwkundig element
ID
205716
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205716

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wijkkapel toegewijd aan Sint-Elooi en gebouwd in 1955. Heden in gebruik als toneelzaal bij de Vrije Basisschool Sint-Elooi. Grasperk omhaagd met taxus en aangelegde parking langs de Rozendalestraat en kloostertuin langs de Lavoordestraat.

Geschiedenis. Opgericht in 1955 samen met de naastliggende school en klooster. Op een foto van net na de constructie is de kapel omringd door velden en akkers en is de Lavoordestraat nog een onverharde aarden weg. Aan de Rozendalestraat bevindt er zich een laag bakstenen muurtje waarop een afsluiting in buisstaal tussen betonnen paaltjes.

Beschrijving. Zuidelijk georiënteerd volume met rechthoekige plattegrond die een zaalkerk en een inkomportaal met aan de zuidzijde een sacristie ten oosten en een kleine kapel voor de vroegere zustergemeenschap ten westen ontvouwt. Vier traveeën onder zadeldaken (rode, mechanische pannen) met brede overstekende gootlijst. Witgeschilderde baksteenbouw boven lage roodbakstenen plint. De zijgevels worden horizontaal geleed door telkens drie gekoppelde verdiepte lancetvensters en een steunbeer. Ten zuiden koor onder zadeldak met aan weerszijden een rechthoekige volume onder plat dak (sacristie en kleine kloosterkapel). De wand van de sacristie langs de Rozendalestraat is opengewerkt door drie rechthoekige vensters onder strek. Ten noorden inkomportaal met verdiepte spitsbogige deuropening in dito brede, geprofileerde omlijsting met blauwhardstenen aanzet- en sluitsteen. Bewaard eenvoudig interieur met witbepleisterd spits tongewelf geleed door oranjebakstenen gordelbogen. Wanden met manshoge oranjebakstenen plint en witbepleisterde wanden opengewerkt door drie gekoppelde lancetvensters in een oranjebakstenen rondboognis. Koor voorzien van manshoge plint in bruinrode faiencetegels. Witte en rode cementtegels in dambordpatroon als vloerbedekking.

 • HEEMKUNDIGE KRING ONS WINGENE, Fototheek.

 • LAMS G., Van Wenghina tot Wingene. 847-1977, Wingene, 1977 (uitgave in eigen beheer), p. 76, 102, 171.
 • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 47-48.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kloosterwoning

 • Is gerelateerd aan
  Vrije Basisschool Sint-Elooi.

 • Is deel van
  Rozendalestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wijkkapel gewijd aan Sint-Elooi. [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205716 (Geraadpleegd op )