erfgoedobject

Hoekhuis Het Trompetje

bouwkundig element
ID: 20572   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20572

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met de Nederkouter, vanouds "Het Trompetje" geheten. Heden lijstgevels met drie bouwlagen van respectievelijk zes en drie traveeën onder afgesnuit dak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, een eerste maal verbouwd en verhoogd volgens bouwaanvraag van 1816 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle, voorts aangepast in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw.

Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels, horizontaal belijnd door kordons en waterlijsten en afgelijnd met uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met panelen en kroonlijst op uitgelengde consoles. Oorspronkelijke voorgevel (Nederkouter) met gekoppelde rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in een stucomlijsting, verrijkt met sluitstenen; behouden benedenvensters met sponning.

Zijgevel (Ketelpoort) van zes traveeën met brede penanten, rechthoekige deuren en benedenvensters, in stuc gevatte bovenvensters met sluitsteen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1816/2739.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis Het Trompetje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20572 (Geraadpleegd op 06-12-2020)