Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Vroeg 19de-eeuwse, achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een oprit voorzien van kiezelsteentjes. Aan de straat smeedijzeren hekken bevestigd aan betonnen hekkenpijlers. Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als woonhuis met voorliggend bakhuis en aanpalende moestuin binnen een boomgaard. Boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stalling rechts. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd woonhuis. De lijstgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, primitief kadasterplan, Wingene.

Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie