erfgoedobject

Hoeve met boerenhuis van 1868

bouwkundig element
ID: 205725   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205725

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoevesite minimaal opklimmend tot eind 18de eeuw. Bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels begraasd en deels bekiezeld erf. Omhaagd perceel aan de straat voorzien van een meidoornhaag. De site is toegankelijk via een behouden erftoegang bestaande uit betonnen erfpijlers met ingewerkte betraliede beeldnis, geflankeerd door imposante lindes, hekken van buisstaal. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De huidige gebouwen zijn ingeplant op een site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Boerenhuis, stal, schuur en bakhuis zijn weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als eigendom van landbouwer Deriemaeker. Het boerenhuis is opgetekend als tweewoonst en wordt volgens het kadaster eengemaakt in 1848.

Boerenhuis, ten noorden van het erf gelegen. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Gedateerd in de zijpuntgevel "1868" zie gevelsteen. Rode verankerde baksteenbouw op een lage gecementeerde plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Ten westen van het erf, imposante schuur, loodrecht op de straat ingeplant. Donkerrode verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, al dan niet aangepast.

Ten noorden van het woonhuis gelegen voormalig wagenhuis. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevel is opengewerkt met drie rechthoekige poortopeningen.

Ten oosten van het erf gelegen volume, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als een woning met geïntegreerde stal. Verankerde baksteenbouw loodrecht op de straat ingeplant. Vrij gaaf bewaarde erfgevel, doch grondig verbouwde oostgevel. Segmentboogvormige en rechthoekige muuropeningen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1848/70.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met boerenhuis van 1868 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205725 (Geraadpleegd op 05-08-2020)