Hoevesite minimaal opklimmend tot eind 18de eeuw. Bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf. Omhaagd perceel aan de straat voorzien van een meidoornhaag. De site is toegankelijk via een behouden erftoegang bestaande uit betonnen erfpijlers met ingewerkte betraliede beeldnis, geflankeerd door imposante lindes, hekken van buisstaal. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De huidige gebouwen zijn ingeplant op een site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Boerenwoning, stal, schuur en bakhuis zijn weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als eigendom van landbouwer Deriemaeker. De boerenwoning is opgetekend als tweewoonst en wordt volgens het kadaster eengemaakt in 1848.
Boerenwoning, ten noorden van het erf gelegen. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Gedateerd in de zijpuntgevel "1868" zie gevelsteen. Rode verankerde baksteenbouw op een lage gecementeerde plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.
Ten westen van het erf, imposante schuur, loodrecht op de straat ingeplant. Donkerrode verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, al dan niet aangepast.
Ten noorden van de woning gelegen voormalig wagenhuis. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevel is opengewerkt met drie rechthoekige poortopeningen.
Ten oosten van het erf gelegen volume, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als een woning met geïntegreerde stal. Verankerde baksteenbouw loodrecht op de straat ingeplant. Vrij gaaf bewaarde erfgevel, doch grondig verbouwde oostgevel. Segmentboogvormige en rechthoekige muuropeningen.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1848/70.