erfgoedobject

Herberg De Beer

bouwkundig element
ID: 205726   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205726

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Beer
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige herberg "De Beer" ingeplant op een hoekperceel bij de Beerweg en de Balgerhoekstraat. Reeds in de 17de eeuw was hier al een herberg genoemd naar Maria Agnes De Beer, vrouw van Pieter Adornes, heer van Poelvoorde. Het was ook de plaats waar de schepenbank en vierschaar samenkwam nabij de schandpaal van Poelvoorde. Het huidige volume heeft wellicht een kern uit de 18de eeuw. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staan twee volumes evenwijdig met de straat weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) bevindt zich hier een gebouw aangeduid als "herberg" eigendom van de Wingense koopman Eugene Derynck. Volgens het kadaster laat deze het gebouw "opmerkelijk verbeteren" in 1837: het grondplan wordt uitgebreid naar achteren toe. In 1880 laat toenmalig eigenaar, bakker Blancke-Spriet, achteraan een parallel nutsgebouw bouwen. Omstreeks 1900 is rijtuigmaker Alfons Wienne-Vandeweghe eigenaar, hij bouwt links van het gebouw een werkhuis (loodrecht op de straat ingeplant) en richt in het linkergedeelte van de woning een smidse in.

Huidig volume met dubbelhuisopstand van vier traveeën + twee opkamertraveeën onder een doorlopend zadeldak bedekt met golfplaten. Vermoedelijk een oude kern teruggaand tot de 18de eeuw. Rode verankerde baksteenbouw, voorgevel voorzien van een bepleistering met imitatievoegwerk. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De deur is gevat in een vlakke bepleisterde omlijsting met geprofileerde waterlijst en oren. Behouden opkamertraveeën, weliswaar met vernieuwd schrijnwerk. Betraliede kelderopeningen. De zijpuntgevel is afgewerkt met muurvlechtingen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1837/8, 1880/3, 1904/139.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herberg De Beer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205726 (Geraadpleegd op 29-05-2020)