• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaande woning met bijhorende nutsgebouwen ingeplant op een hoekperceel bij de Balgerhoekstraat. Al op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing weergegeven. De huidige woning dateert volgens het kadaster van 1934 en werd gebouwd in opdracht van Oscar Vanwanseele – Schepers. De bijgebouwen dateren volgens het kadaster van 1881.

Vrijstaande woning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met wolfseind links. Donkerrode baksteenbouw met een gevelparement van oranje baksteen in combinatie met gele baksteen voor de plint en similibezetting voor de betonnen lintelen. Lijstgevel met dominerend linkerrisaliet voorzien van een erkeruitbouw van twee bouwlagen hoog met benadrukte penanten, onderdorpels en lintelen. De gevel wordt horizontaal belijnd door wit geschilderde banden. Rechts een overdekte inkom. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Behouden deurschrijnwerk, deels betralied met ingewerkte initialen.

Nutsgebouwen, volgens het kadaster vermoedelijk daterend van 1881. Lage verankerde bakstenen volumes, loodrecht of evenwijdig met de straat gebouwd. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 56.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie

Het dak is vernieuwd: hierbij is het wolfseind verdwenen.