erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205727

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaand woonhuis met bijhorende nutsgebouwen ingeplant op een hoekperceel bij de Balgerhoekstraat. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing weergegeven. Het huidige woonhuis dateert volgens het kadaster van 1934 en werd gebouwd in opdracht van Oscar Vanwanseele – Schepers. De bijgebouwen dateren volgens het kadaster van 1881.

Vrijstaand woonhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met wolfseind links. Donkerrode baksteenbouw met een gevelparement van oranje baksteen in combinatie met gele baksteen voor de plint en similibezetting voor de betonnen lintelen. Lijstgevel met dominerend linkerrisaliet voorzien van een erkeruitbouw van twee bouwlagen hoog met benadrukte penanten, onderdorpels en lintelen. De gevel wordt horizontaal belijnd door witbeschilderde banden. Rechts een overdekte inkom. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Behouden deurschrijnwerk, deels betralied met ingewerkte initialen

Nutsgebouwen, volgens het kadaster vermoedelijk daterend van 1881. Lage verankerde bakstenen volumes, loodrecht of evenwijdig met de straat gebouwd. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 56.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205727 (Geraadpleegd op 18-06-2021)