erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205733
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en bekiezeld erf met centraal een notelaar. De gebouwen zijn volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Ingeplant op een oudere site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1829) zijn een boerenwoning met parallelle schuur en een kleiner nutsgebouw weergegeven binnen een boomgaard. Volgens het kadaster wordt de boerenwoning in 1895 volledig herbouwd. Begin 20ste eeuw worden de nutsgebouwen afgebroken en vervangen door de huidige haakse schuur/ stal.

Boerenwoning, ten oosten van het erf gelegen. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige beluikte muuropeningen.

Schuur–stal. Ten zuiden van het erf gelegen. Loodrecht op de straat ingeplant. Vermoedelijk in twee fasen tot stand gekomen. Verankerde rode bakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1896/25.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.