erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
205734
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205734

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning ingeplant op een hoekperceel bij de Gevaertstraat. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave als tweewoonst bewoond door twee wevergezinnen. Eéngemaakt in 1931. Woonhuis, oorspronkelijk opgevat als een tweewoonst, nu één woning. Loodrecht op de straat ingeplant. Eenlaagswoning onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw voorzien van een bepleistering met imitatievoegwerk. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een omlijsting met sierpleisterwerk. Behouden schrijnwerk en luiken.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1931/73.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205734 (Geraadpleegd op )