erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
205734
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205734
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning ingeplant op een hoekperceel bij de Gevaertstraat. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave als tweewoonst bewoond door twee wevergezinnen. Eéngemaakt in 1931. Woonhuis, oorspronkelijk opgevat als een tweewoonst, nu één woning. Loodrecht op de straat ingeplant. Eénlaagswoning onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw voorzien van een bepleistering met imitatievoegwerk. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een omlijsting met sierpleisterwerk. Behouden schrijnwerk en luiken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1931/73.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205734 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.