erfgoedobject

Kasteel Carpentier

bouwkundig element
ID
205748
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205748

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Carpentier
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Ingeplant op een ruim perceel.

Historiek. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven met verschillende veldvijvers met name "'t Steentjen", "de groote Oostrietvijver", "de Cleenen Oostrietvijver", "'t Clytjen". Huidig kasteeltje gebouwd in 1883 door burggraaf Carolus De Beughem uit Brussel. Na het overlijden van burggraaf Carolus De Beughem uit Brussel en het beëindigen van de bouwwerken werd het ganse domein verkocht aan Pierre Carpentier. In 1920 werd het domein onteigend om er het zendstation te bouwen. Vanaf dan werd het kasteel bewoond door de directie van het nabijgelegen zendstation. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoektorenspits van het kasteel door de Duitsers gebruikt als platform voor afweergeschut tegen vijandige vliegtuigen. Na een lange leegstand werd het opnieuw bewoond vanaf 1997.

Beschrijving. De toegang tot het domein werd ons geweigerd. Een beperkte beschrijving werd gemaakt van op de openbare weg.

Kasteel op een onregelmatige plattegrond bestaande uit een centraal volume van drie traveeën en twee bouwlagen + entresol onder een pannen schilddak. Het centraal volume, met voorliggende bordes, wordt geflankeerd door twee trapgevels. Rechts een torentje met leien naaldspits waaronder een kroonlijst op klossen en fries met geometrische motieven en sierbakstenen lijstje. De roodbakstenen gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, waarvan enkele zijn voorzien van natuurstenen kruiskozijnen. Gebruik van gele baksteen voor onder meer de vensteromlijstingen en ontlastingsbogen.

Parkaanleg met kenmerken van een laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving met gedeeltelijk bewaarde niervormige vijver, gazonpartijen en parkbosgordels (onder meer beuk, bruine beuk, tamme kastanje, zomereik, linde) en heestermassieven (onder meer rododendron). Gebogen oprijweg. Vernieuwde parktoegang met bakstenen hekpijlers

 • Het kasteel "Sint-Pieter" op Sint-Pietersveld in de volksmond "Meneer Carpentiers kasteel", in Ons Doomkerke, jaargang 23, nummer 2, 1978.
 • DAUW A., Nog het Sint-Pietersveld, In Ons Doomkerke, jaargang 10, nummer 3, 1965.
 • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 51.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Parkbosstructuur

 • Is deel van
  Sint-Pietersveldstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Carpentier [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205748 (Geraadpleegd op )