Meisjes- en kleuterschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjes- en kleuterschool

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld

Beschrijving

Omstreeks 1890 wordt een meisjes- en kleuterschool gebouwd voor alle kinderen van het personeel. De school wordt bestuurd door de zusters van Liefde uit Roeselare. In juni 1975 wordt het schooltje stopgezet. Na een periode van leegstand wordt dit gebouw een aantal jaren gebruikt als feestzaaltje voor het penitentiaire landbouwcentrum. Momenteel wordt het privaat bewoond.

Loodrecht op de straat ingeplant volume van acht traveeën en vijf smalle traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen gevat in rechthoekige traveenissen bovenaan afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Deels omhaagde verharde speelplaats, toegankelijk via een poort opgebouwd uit buizen met de letters "P L C."

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, 1890/4.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie