Burgerhuis gedateerd 1754

Straat Ketelpoort

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is beschermd als monument Burgerhuis gedateerd 1754

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis, gedateerd 1754

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat

Beschrijving

Heden alleenstaand herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen), op de voorgevel gedateerd "Anno 1754". Bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee hoger opgetrokken, door hoekblokken afgelijnde middentravee onder bekronend driehoekig fronton. Rechthoekige vensters gevat in platte banden die doorlopen over de borstwering en de verdiepte panelen aflijnen. Spiegelboogvormige arduinen deuromlijsting met holrond beloop op neuten met sluitsteen, ingeschreven in een geblokte omlijsting met rocailles in de zwikken, bekronende druiplijst. Een onderbroken klassiek hoofdgestel lijnt de gevel af. Verankerde beschilderde bakstenen zijgevel (Tavernierstraat).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke