erfgoedobject

Vincentskapel

bouwkundig element
ID
205751
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205751

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vincentskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en gebouwd in "1887" cf. jaarsteen. Kapel gelegen op de hoek met de Lavoordestraat. Toegankelijke éénbeukige kapel met rechthoekige plattegrond. Zadeldak bedekt met zwarte Vlaamse pannen. Verankerde donkerrode baksteenbouw met witbeschilderde zijgevels voorzien van vier hoeksteunberen. Bekronend smeedijzeren kruis. De voorgevel is centraal opengewerkt met een spitsboogvormige deuropening voorzien van een dubbele houten deur bezet met plastieken planchetten. De zijgevels zijn telkens opengewerkt met een spitsboogvormige vensteropening.

Interieur. Bepleisterd en beschilderd tongewelf. Fries voorzien van sjabloonversieringen. Het koor met neogotisch altaar is afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. Het altaar is voorzien van Onze-Lieve-Vrouw en Kind (blauwe mantel, gele lelies), Heilige Godelieve, Heilige Rita, Heilige Barbara, Heilige Jozef en Kind, Heilige Antonius Abt, Heilige G. De Montfort

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vincentskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205751 (Geraadpleegd op )