Site 't Hof en kasteel van Wingene

archeologisch geheel

Voormalige heerlijkheid, in het bezit van de heren van Wingene.

Historiek. Aan de hand van historisch kaartenmateriaal is het mogelijk om de evolutie van het kasteel van Wingene te reconstrueren.

1639: het kasteelgoed is samen met de dorpskern van Wingene weergegeven in het tiendenboek van het St.-Amandsche. De site bestaat uit een omwald kasteel met bijhorend neerhof. De site is toegankelijk van aan de Rozendalestraat via twee dreven afgezoomd met bomen. Het omwalde kasteel met U-vormige opstelling is toegankelijk via een ophaalbrug aan de oostzijde. Het kasteel wordt getypeerd door hoektorentjes. Ten noorden van het kasteel is de oppermotte afgebeeld. De hoeve bestaat uit drie losse bestanddelen en is volledig omwald. Het perceel ten oosten van de hoeve is voorzien van een boomgaard.

1641: weergave van de site in de Flandria Illustrata van Sanderus. De site wordt aangeduid met de naam "kasteel van Haveskercke". Het kasteel is toegankelijk via een houten toegangsbrug over de omwalling. Het bakstenen toegangsgebouw is bovenaan met kantelen afgewerkt en geflankeerd door hoektorentjes. Rechts ligt de oppermote, die via een brug in verbinding staat met het kasteel.

2de helft 17de eeuw: in het renteboek wordt het kasteel weergegeven met een opper- en neerhof, omgeven door wallen en imposante dreven.

1687-1730: eigendom van de familie van Schoore.

1730-1796: eigendom van de familie de Croix. Philips-Joseph de Croix was de laatste heer die de heerlijkheid de baronie van Wingene in bezit had. In 1796 worden alle heerlijkheden afgeschaft. Het kasteel van het hof van Wingene wordt afgebroken in 1788.

1998: naar aanleiding van verkavelingsplannen wordt gestart met opgravingswerken. Tijdens de werken kwamen de volgende sporen aan het licht: de funderingen, twee torens, de omwallingsmuur en de zijmuur van het kasteel. Ook een deel van het bruggenhoofd werd gevonden. Een reeks verticaal in de grond geslagen palen verwijzen mogelijks naar de oppermote.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.