erfgoedobject

Hoeve Het Heerschip ter Haerschaere

bouwkundig element
ID
205755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk genoemd "Het Heerschip ter Haerschaere", een achterleen van Sint-Amansche-Wingene. De oudst gekende bewoner dateert van 1425, namelijk Heulaert De Meestere. Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, toegankelijk via een lange dreef afgezoomd met beuken. Deels behouden hekpijlers, waarvan één met ingewerkt kapelletje, geflankeerd door kastanjes. Bekiezeld en begraasd erf.

De site staat vermoedelijk weergegeven op 18de-eeuwse kaarten zoals het landboek van Wingene van 1756 en de kaart van Ferraris (1770-1778). De hoeve was volgens 18de-eeuwse kaarten toegankelijk via een lange toegangsdreef afgezoomd met bomen. Twee losse bestanddelen, loodrecht op de straat ingeplant. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is de hoeve afgebeeld als een boerenhuis met ruime haakse schuur en een kleiner nutsgebouw binnen een boomgaard, als eigendom van de Gentse J. Borluut. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis gedeeltelijk herbouwd en uitgebreid aan de achterzijde in 1899.

Boerenhuis, ten noorden van het erf gelegen. Een gelijkaardige volume staat weergegeven in het landboek van Wingene (1756). Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

Vrijstaande schuur-stal, ten oosten van het erf gelegen. Bakstenen constructie onder een pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met twee schuurpoorten, waarvan één rechthoekig en één korfboogvormig.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1904/203.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.
  • PATTEEUW J., Feodaal overzicht van Wingene, in Ons Wingene, jaarboek 10, (deel 2), 2007, p. 24-25.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Het Heerschip ter Haerschaere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205755 (Geraadpleegd op )