erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205763
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205763

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. In 1892 worden de aanpalende percelen "hof" samengevoegd tot één perceel bouwland. Samen met de buurpanden nrs. 16 en 20 gebouwd in 1893. Van 1915 tot heden in gebruik als apotheek. Rode verankerde bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door middel van de onderling verbonden tussendorpels, bepleisterde en beschilderde kordonlijst ter hoogte van de bovendorpels. Kroonlijst op houten klossen, tandlijst en boven de linkertraveeën lang uitgerekte en rijk uitgewerkte modillons. Rechthoekige muuropeningen gevat in een vlakke bakstenen omlijsting, met panelen op de borstwering. Op de verdieping behouden schrijnwerk. In functie van de winkelfunctie aangepaste benedenvensters.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 40.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205763 (Geraadpleegd op )