Hoekpand bij de Molenstraat bestaande uit een woonhuis en bijhorende bedrijfsgebouwen. Op de kaart uit het tiendenboek van het Sint-Amandsche (1639) weergave van bebouwing. Hoefsmid Constantinus Vanmaele liet in 1876 zijn gebouwen vergroten. In 1904 werd het verdeeld onder de zonen die opnieuw hun eigendom uitbreiden. In 1932 werden de huidige woningen met bijhorend magazijn gebouwd.
Woning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Donkerrode baksteenbouw met bepleisterde en geschilderde voorgevel. Sierankers. De gevel is horizontaal belijnd door een donkere plint, schijnvoegen en onderling verbonden onderdorpels en bovendorpels van de bovenvensters. Rechthoekige muuropeningen met trapeziumvormige sluitsteen en bijkomend op de verdieping met een benadrukte latei. Behouden schrijnwerk en luiken. Niet bepleisterde bakstenen zijgevel opengewerkt met een ovaal venster. Bedrijfsgebouwen (stro-, kolen en zadenhandel). Twee traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak onderbroken door een getrapt dakvenster. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen onder een gietijzeren I-balk.
LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 36.
Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Hoekpand met bijhorende bedrijfsgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205766 (geraadpleegd op ).