erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205779
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205779

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven in de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. Woonhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1833 in opdracht van Augustus Walleyn met uitbreidingen en aanpassingen in 1890 en 1933. Volgens het kadaster worden in 1890 een stal en een bakhuis gebouwd.

Boerenwoning aan de straat gelegen met een 19de-eeuwse kern en vernieuwd gevelparement uit de jaren 1930. Lijstgevel van verankerde baksteen opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen voorzien van geblokte ontlastingsbogen. De deurtravee is opgevat als een risaliet met bekronend getrapt dakvenster.

Schuur loodrecht op de straat ingeplant. Oranjerode verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van een betonnen latei. De gecementeerde eindgevel is voorzien van een beeldnis in een roodbakstenen omlijsting voorzien van een heiligenbeeld. Bijhorende boomgaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1833/28, 1890/113, 1933/36, 1947/45.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.