erfgoedobject

Veldkapel

bouwkundig element
ID
205780
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205780

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Bebost (eiken) en hoger gelegen perceel met aanwezigheid van "Veldkapelletje" en de begraafplaats van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (Ruiselede, Bruggesteenweg 128-132). Gelegen op het kruispunt Maria-Aalterstraat, Bruggesteenweg en Predikherenstraat. De eerste vermelding van de bidplaats dateert van 1756. In het landboek van 1756, opgesteld door D. Seghers, wordt de kapel aangeduid met de naam "Capelleken bij de Gulke Putten". Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de kapel ook weergegeven.

Voor de kapel aanwezigheid van een calvariekruis, in 1960 samen met een kleine ommegang hier geplaatst. Tijdens de verbredingswerken aan de Maria-Aaltersteenweg in 1963 dreigde de kapel te verdwijnen. Ze verloor haar typische omgeving met opgaande trap en linden. De oorspronkelijke ingangsdeur werd verplaatst naar de oostzijde.

Toegankelijke éénbeukige kapel gebouwd in bruinrode baksteen. Opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen, sommige betralied. De vroegere ingang zat aan de westzijde. Sierlijke deur van 1941 met onder meer briefpanelen, driepassen en smeedijzeren letters H.M. (Heilige Maria) en de tekst: "ZEG HET AAN ZIJNE MOEDER". Arduinen gedenkplaat met opschrift: "TOT BLIJVENDE HERINNERING/ AAN DE UITWIJKING VANAF 1888/ VAN 300 DOOMKERKENAREN EN VELEN/ UIT DEZE STREEK NAAR DE USA EN CANADA O.-L.-VROUW BESCHERM HEN ALLEN".

Interieur. Aangepast in functie van de verplaatsing van de toegang tot de kapel. Bepleisterde en beschilderde ruimte.

 • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jaargang 12, 1995, p. 121-122.
 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
 • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983, p. 32-44 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kapelhof met opgaande bomen

 • Is deel van
  Vagevuurstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veldkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205780 (Geraadpleegd op )