erfgoedobject

Directeurswoning

bouwkundig element
ID: 205791   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205791

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande woning, volgens het kadaster gebouwd in 1900 voor de onderbestuurder van het voormalige Rijksopvoedingsgesticht te Ruiselede. Ingeplant in een ruime beboste tuin aan de straatzijde afgebakend door lage muur met decoratief hekwerk. Oranjerode baksteenbouw. Hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, centraal voorzien van een dakkapel. Op de begane grond een gevelbrede driezijdige erkeruitbouw. Rechts een volume van twee traveeën en twee bouwlagen hoog. Bakstenen lijstgevel bovenaan afgewerkt met kantelen. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien met nieuw schrijnwerk.

 • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1900/14.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie
Datum  : 2009


Relaties

 • Is deel van
  Rijksopvoedingsgesticht en omgeving
  Bruggesteenweg, Vagevuurstraat (Ruiselede), Sint Pietersveld (Wingene)

 • Is deel van
  Vagevuurstraat
  Vagevuurstraat (Wingene)

 • Is gerelateerd aan
  Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum
  Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205791 (Geraadpleegd op 17-10-2019)