erfgoedobject

Directeurswoning

bouwkundig element
ID: 205791   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205791

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande woning, volgens het kadaster gebouwd in 1900 voor de onderbestuurder van het voormalige Rijksopvoedingsgesticht te Ruiselede. Ingeplant in een ruime beboste tuin aan de straatzijde afgebakend door lage muur met decoratief hekwerk. Oranjerode baksteenbouw. Hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, centraal voorzien van een dakkapel. Op de begane grond een gevelbrede driezijdige erkeruitbouw. Rechts een volume van twee traveeën en twee bouwlagen hoog. Bakstenen lijstgevel bovenaan afgewerkt met kantelen. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien met nieuw schrijnwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1900/14.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205791 (Geraadpleegd op 15-07-2020)