Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Lage arbeiderswoning zeker teruggaand tot 1829. Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als woning met een klein nutsgebouw ten zuidwesten en een ten zuidoosten, gelegen in een boomgaard met een voorliggende moestuin. De toenmalige eigenaar is wever Vanhoutte. Volgens het kadaster opgesplitst tot tweewoonst in 1848. Opnieuw samengevoegd tot één woning in 1976. Vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw of eerste kwart van de 19de eeuw.

Loodrecht op de straat ingeplant breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links lagere aanbouw onder een pannen sleepdak. Verankerde bakstenen lijstgevel, boven een gepekte plint rechts en gecementeerde plint links. Sporen van de oorspronkelijke zijpuntgevel. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Oorspronkelijk voorzien van luiken zie duimen.

Vrijstaand bijgebouw van verankerde rode baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1848/109.