't Goed te Allaerde

Beschrijving

Als site minimaal opklimmend tot de 16de eeuw met gebouwenbestand grotendeels uit de 19de eeuw. Bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen rond een gekiezeld erf.

Geschiedenis

Het "Goed ten Allaerde" is een achterleen van het Hof van Dentergem dat zelf afhing van het leenhof van Tielt. Een eerste vermelding dateert van 1558: "(...) tgoet te Alaerde te wetende de hofstede (...)". Toenmalig eigenaar was de familie d’Estre die de hoeve verpachtte. Tien jaar later luidt de omschrijving "een behuijsde stede ghenaempt goet ten Allaerde". De Ferrariskaart (1770-1778) toont een gebouw op de plaats van de huidige stalling binnen een boomgaard. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) bestaat de hoeve uit drie vrijstaande gebouwen in een U-vormige opstelling en een vrijstaand gebouw ten oosten van de boerenwoning. De site is gelegen binnen een onregelmatige omwalling waarin een kleinere vierkante omwalling zonder bebouwing. Toenmalig eigenaar is Eugenius Van de Kerkckhove uit Gent. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschets van 1902 vermeldt dat meer dan 10 jaar daarvoor de hoeve werd uitgebreid met de huidige schuur en een klein gebouwtje ten zuidoosten van de boerenwoning. In dezelfde fase wordt ook de kleine omwalling gedempt. Ondertussen is de hoeve al eigendom van Peers de Kerckhove-de Denterghem uit Oostkamp. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) bevindt zich hier een site van een vijftal gebouwen met een deels bewaarde omwalling.

Beschrijving

Ten noordwesten van het erf, boerenwoning. Wit geschilderd, bakstenen volume van zes traveeën onder een zadeldak (grijze, mechanische pannen) met dakvenster in puntgeveltje boven deur. Linker zijgevel met rechthoekig venster onder licht getoogde strek. Grijs geschilderde plint. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwde luiken, ramen en deuren.

Ten noordwesten van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stal. In het verlengde van de boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Gecementeerde, lage plint. Centrale, segmentbogige poortdoorrit geflankeerd door twee getoogde deuropeningen. Bewaarde rood geschilderde opgeklampte poort en deuren. Links recente aanbouw van een travee onder lessenaarsdak (golfplaten).

Ten zuiden van het erf, stal. Ouder volume nu aangepast.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1902/64.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • PATTEEUW J., Het goed ten Allaerde, in Ons Wingene, jaarboek 9, 2006, p. 133-143.