erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
205823
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205823

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen in een haakse opstelling rondom een deels met gras begroeid en deels gekiezeld erf.

Geschiedenis

In het landboek van 1692 is hier een hoeve opgetekend als eigendom van de heer Jooris Aerts, grootgrondbezitter in Zwevezele en gepacht door Laurens De Vriese. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee gebouwen in parallelle opstelling binnen een boomgaard te zien. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834): huidige boerenwoning en een grote schuur langs de straat met nog een kleiner nutsgebouwtje in een boomgaard met een moestuin. Eigenaar is landbouwer Pieter Madou-Vanderbeke. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) toont hetzelfde gebouwenbestand, ditmaal aangeduid als "Ferme Madou". De constructie van de huidige schuur/ stal is niet opgenomen door het kadaster.

Beschrijving

Ten zuidoosten van het erf, boerenwoning. Wit geschilderde baksteenbouw van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak (rode, mechanische pannen), lage, zwart geschilderde plint. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerde stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder wit geschilderde betonnen latei, vernieuwd houtwerk. Deels bewaarde kasseistoep.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, Zwevezele.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 483.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205823 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.