Boerenwoning met geïncorporeerde stal

Beschrijving

Woonhuis met geïncorporeerde stal volgens kadastergegevens gebouwd in 1907 door de Zwevezeels rentenier Hippoliet Vandenberghe. Voortuin met verwijderde afsluiting tussen beton paaltjes. Verharde oprit links, restant van boomgaard rechts van de woning. Verankerde, rode baksteenbouw van drie traveeën en staltravee rechts onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Deels bewaarde decoratief uitgewerkte gootlijst. Middelste travee als risaliet uitgewerkt en uitlopend in dakvenster met puntgeveltje voorzien van eenvoudige windveer en makelaar. Vensters onder rechte strek (begane grond) en rondboogvenster met druiplijst (zolder), getoogde deur. In nutsgedeelte een lunetvenster met druiplijst. Links aanpalend roodbakstenen nutsgebouw onder lessenaarsdak (rode, mechanische pannen) met lunetvenster onder druiplijst en deur met behouden schrijnwerk onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1908/14.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie