Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen laat 19de-eeuws hoevetje bestaande uit boerenhuis en een landgebouw in een haakse opstelling rondom een begraasd erf toegankelijk via een gekiezelde oprit. Fasegewijs tot stand gekomen: volgens het kadaster wordt in 1895 het oorspronkelijke boerenhuis dat was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) geconverteerd in een landgebouw. Tegelijk worden het huidige boerenhuis en het landgebouw gebouwd. Dit wordt bevestigd door de jaarankers in de linker zijgevel "1895".

Verankerde, lage rode baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met licht geknikte dakoverstek. Gecementeerde plint. Muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met lichtgetoogde muuropening.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1897/7.

Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie