Oorlogsgedenkteken van 1922

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken voor gesneuvelde soldaten en burgers opgericht in 1922. Beeld ontworpen en uitgevoerd door "A.D. VAN PETEGHEM" (gesigneerd op het brons), sokkel ontworpen en uitgevoerd door "JULES POUILLIE" uit Roeselare (gesigneerd op hardsteen). Oorspronkelijk bevindt het monument zich op het kerkhof, maar bij de uitbreiding van de kerk in 1964 verhuist het naar zijn huidige locatie op de hoek van de Lichterveldestraat. Bronzen beeld van soldaat met palmtak en vaandel op een hoog, geprofileerd blauwe hardstenen voetstuk met doorlopende fries met bloemen onder de zware kroonlijst. In cartouche op voetstuk "VOOR GOD EN VADERLAND", "SWEVEWEELE ZIJNE DIERBAREN ERKENTELIJK", "1914-1918", wapenschild van Zwevezele, "1940-1945", de namen; op de linkerkant "1914-1918", de namen, "1940-1945", de namen; op de achterkant "1914-1918", de namen. Namen alfabetisch gerangschikt en letters in vlakreliëf.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 476.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie