Burgerhuizen naar ontwerp van Van Eeckhoutte

Beschrijving

Samenstel van twee woningen en een winkelpand gebouwd in 1938-1940 in opdracht van weduwe Denoo en naar ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte. Typisch materiaalgebruik en vormentaal verwijzend naar de zogenaamde "pakketbootstijl" uit het interbellum: buisleuningen, afgeronde volumes en hoeken, gele Hollandse baksteen, dudokvoeg, geglazuurde bruin en zwart geglazuurde keramiektegels.

Nummer 19 baksteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Winkelpui op de begane grond met centrale brede verdiepte toegang geflankeerd door twee grote ramen. Daarboven rechthoekige erkeruitbouw geflankeerd door smalle vensters. Derde verdieping gevormd door plat volume met ronde hoek. Bewaard wit geschilderd houtwerk namelijk ramen met verticale indeling op de begane grond met bovenlichten waarin groen figuurglas.

Nummer 21 baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met borstwering waarin ronde openingen verwijzend naar patrijspoort. Rechthoekige vensters, poort en deuropening. Op verdieping erkeruitbouw in combinatie met terras onder betonnen luifels. Glas-in-loodtableau met wit figuurglas en opalineglas voor traphal (twee maal) behouden houtwerk.

• LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 67.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie