erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205845
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205845

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning volgens het kadaster gebouwd in 1843 als één woning met het naastliggende pand nr. 25. Bouwheer was de herbergier Petrus Delafontaine. Deze deelt het gebouw in 1858 op in een herberg en een woonhuis met winkel. Huidige gevelafwerking dateert uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen), bewaarde kroonlijst op klossen. Voorgevel met blauwhardstenen plint en simili-bezetting voorzien van pseudo-bossage en art deco motieven in omlijsting deur en vensters. Begane grond met centrale winkeldeur geflankeerd door twee grote ramen in een houten winkelpui met mijterbogige kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde ramen met T-indeling op verdieping, beglaasde paneeldeur.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1845/3, 1858/3.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Bruggestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205845 (Geraadpleegd op )