Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Beeldbepalend hoekpand gebouwd in 1920 in opdracht van Adolf Degraeve, gemeenteontvanger. Voordien bevond zich hier de smidse Deblauwe. Aansluitende roodbakstenen tuinmuur langs de Kruisstraat. Volume onder schilddak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen) met dakvenster onder trapgevel; bewaarde bliksemafleider. Rode gladde baksteen in combinatie met witte baksteen voor doorgetrokken boven- en onderdorpels, sluitstenen in ontlastingsboog. Blauwe hardsteen voor plint, balkonconsoles, boven- en onderdorpels, en vensterstijlen in toren. Twee lijstgevels met op de hoek een rond torenvolume onder een ingesnoerde spits (natuurleien). Rechthoekige muuropeningen onder rondbogige ontlastingsboog, boogveld ingevuld met blauw-rood tegeltableau. Oorspronkelijke ramen met T-indeling (verdieping), en vaste ramen (begane grond). Ramen met loodglas en centraal glas-in-loodpaneel met religieuze taferelen en spreuken. Toegangstravee op de verdieping beklemtoond door gebuikte, gietijzeren balkonleuning op blauwhardstenen consoles. Gaaf bewaard interieur met behouden marmeren schouwen, cementtegelvloer, houten en marmeren (gang) lambrisering, hoge paneeldeuren.

• LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 69.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie