• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Breedhuis volgens het kadaster gebouwd in 1862 als tweewoonst samen met het naastliggende nummer 38. De opdrachtgever was de Zwevezeelse schrijnwerker Constant Delafontaine. Oorspronkelijk één bouwlaag. Huidige gevel dateert vermoedelijk van de verbouwing van 1897 met latere aanpassing van de begane grond. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Verankerde (sierankers) baksteenbouw met decoratieve fries onder gootlijst en gecementeerde plint. Muuropeningen onder I-profiel en getoogde rondbogige ontlastingsboog (begane grond) en onder strek (verdieping). Bewaarde ramen met T-indeling op verdieping. Aangepaste rechthoekige muuropeningen op begane grond, vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1865/14, 1897/5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie