erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205853
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205853

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis volgens het kadaster gebouwd in 1932 in opdracht van de gezusters Galle uit Zwevezele. Hier bevond zich sinds de 18de eeuw de historische brouwerij site "Bousson", later "Callens", opgetrokken in 1787 door brouwer Fransiscus Bousson. Toen nog een geheel vormend met de nrs. 42 en 44. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) is hier een woonhuis opgetekend als eigendom van Albertus Barbier, ‘kloefmaeker’ te Zwevezele. In 1932 worden de oude brouwerijgebouwen gesloopt en het complex verdeeld onder de vijf gezusters. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Parement in gladde, gele baksteen, zandsteen voor kordonlijst, venster- en deuromlijstingen met kroonlijst en blauwe hardsteen voor de plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde smeedijzeren paneeldeur en ramen met T-indeling op de verdieping en schuiframen op de begane grond.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1932/4.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 68.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205853 (Geraadpleegd op )