Arbeiderswoning van 1839

Beschrijving

Lage arbeiderswoning volgens kadastergegevens gebouwd in 1839 in opdracht van de Zwevezeelse slotenmaker Carolus Wybo. Oospronkelijk een driewoonst vormend met het aanpalend nummer 55. Huidige gevelafwerking dateert vermoedelijk van de verbouwing in 1904 wanneer ook achteraan een bakhuis wordt gebouwd voor eigenaar bakker Sap. Breedhuis van vier traveeën onder zadeldak (grijze, Vlaamse pannen). Gevel voorzien van uitzonderlijke bepleistering: pseudobossage voor de plint met daarboven horizontale stroken gescheiden door rechthoekige uitspringende banden, alternerend voorzien van een vlakke of een rotsachtige bepleistering. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel met bloemornament. Bewaarde schuiframen met geblokt kalf, paneeldeur beglaasd met figuurglas en voorzien van geblokt kalf tussen bovenlicht. Links vierdelige poort met bovenlichten ingevuld met figuurglas.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1839/9, 1904/17.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie