Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin en hoger gelegen hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis met recente loodsen en een grote voorliggende weide. Perceel volledig afgezoomd met oude hulsthaag waarbij toegang geaccentueerd wordt door twee populieren. Voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als boerenhuis met in het verlengde hiervan een ruime schuur en een vrijstaand bakhuis. De eigenaar is de Zwevezeelse landbouwer Jan Claeys. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Circa 1890 wordt een tweede bakhuis verder in de voorliggende weide gebouwd.

Ten noorden van het erf, boerenhuis. Witgeschilderde baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (grijsgesmoorde, Vlaamse pannen) + laag volume onder lessenaarsdak links (west). Beluikte vensteropeningen. Linker zijgevel met twee vensters.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Zwevezele.

Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie