erfgoedobject

Herehuis met magazijn

bouwkundig element
ID
205897
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205897

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herehuis met magazijn
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande herenwoning met achterliggend parallel magazijn volgens het kadaster gebouwd in 1909 in opdracht van de Roeselaarse handelaar Constant Vanderhaeghe (nr. 17 met zelfde bouwheer). Voorheen bevond zich hier een uitgestrekt magazijn haaks op de weg. Op een ongedateerde foto is de gevel nog onbepleisterd, behalve een brede strook onder de gootlijst, zijn de vensters op de begane grond beluikt en is het smeedijzeren hek reeds te zien. Verharde oprit aan rechterzijde, afgesloten door smeedijzeren hek tussen gietijzeren pijlers. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, mechanische pannen), houten kroonlijst op modillons. Gecementeerde en witgeschilderde gevels: zijgevels met imitatievoegwerk, voorgevel met pseudobossage op begane grond, twee geriemde kordonlijstjes, grijsgeschilderde plint. Licht getoogde muuropeningen met bewaard ramen voorzien van T-indeling, paneeldeur. Vensters op begane grond voorzien van luiken, op de verdieping lage smeedijzeren balkonleuningen en rolluikkasten. Keldervensters in twee rechter traveeën.

  • HEEMKUNDIGE KRING ONS WINGENE, Fototheek.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1910/19.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 91.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herehuis met magazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205897 (Geraadpleegd op )