Afspanning Den Grooten Hille Afspanning Cam. Verleye

Beschrijving

Voormalige afspanning "DEN GROOTEN HILLE AFSPANNING CAM. VERLEYE" (zie voormalige beschildering) gebouwd in 1923. Gekiezelde oprit links.

In 1923 omschrijft het kadaster het gebouw als "puinen" en vermeldt het de reconstructie ervan in opdracht van de Zwevezeelse herbergierster Sofie Snauwaert en smid Jules Snauwaert (Katanga, Belgisch Congo). In 1931 wordt het linker volume langs de straat afgebroken. Al van in de 16de eeuw bevond zich hier een hostellerie of herberg "den Franschen Schilt" genaamd. Deze naam blijft behouden tot in een akte van 1777 de omschrijving "de aenmerckelijcke herberghe Den Hille of te Franschen Schilt" voorkomt. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee gebouwen in haakse opstelling met achterliggende dreef naar de Yzerbergstraat te zien. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) toont drie aaneengesloten volumes langs de straat.

Vormgeving en materiaalgebruik verwijzen naar het traditionalistisch regionalisme uit de wederopbouwperiode. Breedhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën links onder doorlopend zadeldak (blauwe, mechanische pannen) met drie dakkapellen tuitgeveltop. Bewaarde rood geschilderde kroonlijst op klossen. Verankerde, oranje baksteenbouw met gebruik van grijs gesmoorde klompjes voor vlakke deuromlijsting en blauwe hardsteen voor de plint en de dekstenen. Rechts van de deur rechthoekige vensters in vlakke bakstenen omlijsting, links van de deur twee vensters onder houten latei in een segmentbogige vlakke bakstenen omlijsting, boogveld ingevuld door geometrisch metselwerk. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen, in linker zijgevel een ronde oculus. Bewaarde wit geschilderde ramen met dubbele T-indeling, grote roedeverdeling in benedenvakken en kleine roedeverdeling in bovenlichten. Rechts, lagere aanbouw van drie traveeën onder een schilddak (blauwe, geglazuurde pannen). Bewaarde rood geschilderde kroonlijst op klossen. Verankerde, oranje baksteenbouw opengewerkt door centrale deur en twee vensters onder houten latei in een segmentbogige vlakke bakstenen omlijsting, boogveld ingevuld door geometrisch metselwerk. Links lager, aansluitend nutsgebouw. Oranje baksteenbouw met gecementeerde plint, onder zadeldak (grijze, Vlaamse pannen). Aangepaste muuropeningen. Op een niet gedateerde foto is de straatgevel opengewerkt met een poort rechts en een deur geflankeerd door twee kleine vensters, waarvan één bewaard. Beluikt venster onder segmentboog.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1923/14.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 134.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 463-464.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie