Fabriek La Couronne of De Kroon

Beschrijving

Geëvolueerd uit een brouwerij (circa 1841) tot een "stoomfabriek van ingelegde groenten" (circa 1902). In kern daterend van voor 1834 met huidig gevelbeeld van circa 1927.

Geschiedenis

Op het primitief kadasterplan (circa 1834) bevindt zich hier een haaks woonhuis met geïncorporeerde stokerij en een nutsgebouw parallel aan de straat, geheel in een boomgaard. Het vormt een geheel met de gebouwen aan Molenaarstraat. Toenmalig eigenaar is stoker Ignatius Gravet-Vanderbeke uit Zwevezele. In 1841 wordt de site verkocht aan de Zwevezeelse brouwer Carolus Maes. Die vergroot het woonhuis en de stokerij en breidt ze uit met een aangebouwde brouwerij. Het gebouw Molenaarstraat nummer 5A wordt gebruikt als nutsgebouw. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). In de boomgaard wordt een vrijstaande "mout molen" gebouwd. In 1879 wordt achteraan de brouwerij een klein volume bijgebouwd door eigenaar Carolus Maes-De Coninck brouwer in Zwevezele. In 1897 is de site verkocht aan steenbakker Ferdinandus Martens-Vandenberghe en die splitst het magazijn langs de Molenaarstraat op in een tweewoonst (Molenaarstraat nummer 1) en de brouwerij, stokerij en moutmolen worden van dan af gebruikt als magazijn. Het woonhuis wordt achtereenvolgens uitgebreid in 1904 en 1909 zodat een gesloten straatgevel ontstaat. Vanaf 1909 is de Maatschappij De Kroon volledig eigenaar en worden de gebouwen omschreven als "stoomfabriek van ingelegde groenten". Volgens het kadaster wordt in dat jaar een stoommachine geplaatst en wordt er een ronde fabrieksschoorsteen gebouwd. In 1911 wordt de fabriek uitgebreid met de gebouwen langs de Molenaarstraat (Molenaarstraat nummer 5A). In 1923 wordt een aanvraag ingediend om vleesconserven te mogen produceren. In 1927 volgt een aanvraag om het gebouw te mogen ophogen met een verdieping. In 1930 wordt er overgeschakeld op aandrijving door middel van drie elektrische motoren.

Beschrijving

Rode baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevel horizontaal belijnd door middel van twee wit geschilderde stroken en een manshoge blauwe hardstenen plint. Rechthoekige per vier gekoppelde ramen op de verdieping. Grote ramen op de begane grond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1845/5, 1882/77, 897/12, 1902/60, 1904/28, 1909/13, 1912/24, 1927/11.
  • VANDEWIELE A., De gemeente Zwevezele deel II. De gemeente Zwevezele tot 1940, Zwevezele, 1984, p. 384.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie