erfgoedobject

Brouwerswoning van 1833

bouwkundig element
ID
205912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205912

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning gedateerd "1833" met jaarankers in linker zijgevel. Halfvrijstaand woonhuis met achterliggend magazijn (voormalige brouwerij). Voortuin met centraal pad gemarkeerd door bepleisterde, bakstenen pijlers onder blauwhardstenen deksteen. Links gekasseide oprit leidend naar gekasseid achtererf.

Geschiedenis. Het woonhuis wordt volgens het kadaster gebouwd in 1833 in opdracht van de Zwevezeelse rentenier Felix Maes. Oorspronkelijk hoorden er nog twee nutsgebouwen bij die samen met het woonhuis een gesloten U-vormige opstelling vormden. In 1839 koopt Felix Maes een achterliggend perceel landbouwgrond en bouwt hierop een brouwerij. De brouwerij wordt in 1876 uitgebreid aan de linker en de rechter zijde. Circa 1879 wordt het achterliggende nutsgebouw verbonden met het ander nutsgebouw. Toenmalig eigenaar is brouwer Alphonsius Welvaert. In 1892 wordt de brouwerij overgenomen door de familie Spriet. De brouwerij-site wordt in 1906 uitgebreid met een aanpalend magazijn (nummer 166 B) door toenmalig eigenaar brouwer Spriet-Tempelaere. Hiervoor wordt het westelijk nutsgebouw afgebroken. In 1923 volgt het oostelijke nutsgebouw. Op een foto uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is de gevel van het woonhuis witbepleisterd met donkergeschilderde ramen, diamantkoppen boven de muuropeningen en een kroonlijst op klossen. De voortuin is afgesloten door een zwartgeschilderd smeedijzeren hek dat doorloopt voor het aanpalende nummer 166 B. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de achterliggende brouwerij ontdaan van alle koper en wordt het gebouw gebruikt als paardenlazaret door de Duitse bezetter. Bij de terugtrekking wordt de straatgevel van het woonhuis stuk geschoten door de Duitse troepen. Na de oorlog wordt de gevel hersteld en bezet met een polychrome afwerking met geometrische motieven. Toenmalig eigenaar Desiré Spriet was van 1933 tot 1940 burgemeester.

Beschrijving. Woonhuis. Dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder schilddak (blauwe, mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel recent bepleisterd en bruin geschilderd boven gecementeerde plint. Centrale toegangstravee geaccentueerd door middel van vier blauwhardstenen toegangstreden, vlakke deuromlijsting met daarboven balkon op blauwhardstenen consoles met gebuikte, gietijzeren borstwering. Kordonlijst in blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen en ruitvormige zoldervensters met vernieuwde ramen, mogelijk naar oud model, namelijk T-indeling en kleine roedeverdeling voor zolderraam. Bewaarde deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille en bovenlicht ingevuld door glas-in-loodpaneel met waaiervormige figuur. Twee keldervensters. Linker zijgevel gecementeerd met imitatievoegen, rechter zijgevel. Rechter zijgevel met kelderopening en rechthoekig venster op verdieping.

Achterliggende brouwerij. Nu in gebruik als toonzaal. Roodbakstenen volume van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder licht geknikt zadeldak (blauwe, mechanische pannen) met dakkapel en vier recente dakvensters. Muuropeningen onder rechte strek, vernieuwd houtwerk en aangepaste muuropeningen.

  • HEEMKUNDIGE KRING ONS WINGENE, Fototheek.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1936/20, 1839/12, 1877/9, 1882/78,1907/17, 1923/26.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 93.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Magazijn bij brouwerswoning

  • Is deel van
    Hille


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning van 1833 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205912 (Geraadpleegd op )