Brouwerswoning van 1833

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning gedateerd "1833" met jaarankers in linker zijgevel. Half vrijstaande woning met achterliggend magazijn (voormalige brouwerij). Voortuin met centraal pad gemarkeerd door bepleisterde, bakstenen pijlers onder blauwe hardstenen deksteen. Links gekasseide oprit leidend naar gekasseid achtererf.

Geschiedenis

Het woning wordt volgens het kadaster gebouwd in 1833 in opdracht van de Zwevezeelse rentenier Felix Maes. Oorspronkelijk hoorden er nog twee nutsgebouwen bij die samen met de woning een gesloten U-vormige opstelling vormden. In 1839 koopt Felix Maes een achterliggend perceel landbouwgrond en bouwt hierop een brouwerij. De brouwerij wordt in 1876 uitgebreid aan de linker en de rechter zijde. Circa 1879 wordt het achterliggende nutsgebouw verbonden met het ander nutsgebouw. Toenmalig eigenaar is brouwer Alphonsius Welvaert. In 1892 wordt de brouwerij overgenomen door de familie Spriet. De brouwerijsite wordt in 1906 uitgebreid met een aanpalend magazijn (nummer 166 B) door toenmalig eigenaar brouwer Spriet-Tempelaere. Hiervoor wordt het westelijk nutsgebouw afgebroken. In 1923 volgt het oostelijke nutsgebouw. Op een foto uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is de gevel van de woning wit bepleisterd met donker geschilderde ramen, diamantkoppen boven de muuropeningen en een kroonlijst op klossen. De voortuin is afgesloten door een zwart geschilderd smeedijzeren hek dat doorloopt voor het aanpalende nummer 166 B. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de achterliggende brouwerij ontdaan van alle koper en wordt het gebouw gebruikt als paardenlazaret door de Duitse bezetter. Bij de terugtrekking wordt de straatgevel van de woning stuk geschoten door de Duitse troepen. Na de oorlog wordt de gevel hersteld en bezet met een polychrome afwerking met geometrische motieven. Toenmalig eigenaar Desiré Spriet was van 1933 tot 1940 burgemeester.

Beschrijving

Woning. Dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder schilddak (blauwe, mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel recent bepleisterd en bruin geschilderd boven gecementeerde plint. Centrale toegangstravee geaccentueerd door middel van vier blauwe hardstenen toegangstreden, vlakke deuromlijsting met daarboven balkon op blauwe hardstenen consoles met gebuikte, gietijzeren borstwering. Kordonlijst in blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen en ruitvormige zoldervensters met vernieuwde ramen, mogelijk naar oud model, namelijk T-indeling en kleine roedeverdeling voor zolderraam. Bewaarde deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille en bovenlicht ingevuld door glas-in-loodpaneel met waaiervormige figuur. Twee keldervensters. Linker zijgevel gecementeerd met imitatievoegen, rechter zijgevel. Rechter zijgevel met kelderopening en rechthoekig venster op verdieping.

Achterliggende brouwerij. Nu in gebruik als toonzaal. Roodbakstenen volume van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder licht geknikt zadeldak (blauwe, mechanische pannen) met dakkapel en vier recente dakvensters. Muuropeningen onder rechte strek, vernieuwd houtwerk en aangepaste muuropeningen.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1936/20, 1839/12, 1877/9, 1882/78,1907/17, 1923/26.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie