erfgoedobject

Burgerhuis met magazijn

bouwkundig element
ID
205914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205914

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand woonhuis met rechts aangebouwd magazijn. Volgens kadastergegevens richt Camiel Vanneste hierin 1873 een driedubbele cichoreidrogerij of ast op, vier jaar later breidt hij uit met een maalderij en olieslagerij. Er was toen een stoommachine in gebruik. Uitbreiding tot melkerij of "Roomerij" in 1903 met een tweede stoommachine. Dan is de familie Vanneste uitgeweken naar de Verenigde Staten waar ze de cichoreiteelt en asten hebben in gevoerd. Nieuwe eigenaar familie Blommaert gebruikt de gebouwen voor uitbating van een korenmaalderij, koekenbrekerij, en melkerij met stoommachine. Op een foto van circa 1905 is rechts van de woning (waar nu de poorttravee begint) een terugliggend bedrijfsgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met een ruim laadopening onder zadeldakje te zien. Achter dit bedrijfsgebouw bevindt zich een ronde fabrieksschoorsteen en rechts daarvan een laag gebouwtje.

Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, mechanische pannen). Gecementeerde plint en witbepleisterde band met geriemde rand onder gootlijst. Oorspronkelijk dubbelhuisopstand met rechts poorttravee, cf. staande bouwnaad en duimen. Getoogde muuropeningen in een vlakke bakstenen omlijsting. Ramen met T-indeling en vernieuwde deur. Oorspronkelijke poortopening nu venster. Rechts beglaasde rondboognis in oranje bakstenen omlijsting. Rechts doorrit onder I-profiel met bloemornament. Daarboven laadopening onder houten latei en venster onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met twee vensters onder getoogde strek, raam met kruisindeling (zolder) en met T-indeling.

  • HEEMKUNDIGE KRING ONS WINGENE, Fototheek.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1889/13.

  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 149.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 94.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met magazijn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205914 (Geraadpleegd op )