Langgevelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve

Beschrijving

Vroeg 19de-eeuws langgevelhoevetje. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) weergegeven als boerenwoning met aanleunend landgebouw rechts en een parallelle schuur langs de straat, eigendom van de Zwevezeelse landbouwer Louis Denolf. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Het kadaster registreert de eenmaking van landgebouw en boerenwoning in 1848. In 1860 wordt de woning achteraan uitgebreid en wordt het rechtergedeelte opnieuw als landgebouw ingericht (zie datering in rechter zijpuntgevel). In 1867 deelt toenmalig eigenaar de Zwevezeelse landbouwer Victor Verougstraete het gebouw op in vijf wooneenheden. Tegelijk wordt het voorliggend nutsgebouw gebouwd. Afbraak van de schuur in tweede helft 20ste eeuw. Aangezien er tijdens de Eerste Wereldoorlog kolen, meststoffen en dergelijke werden opgeslagen werd het gebouw ook "den depot" genoemd. Wit geschilderde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met drie klimmende dakkapellen, grijs geschilderde plint. Rechter zijpuntgevel gedateerd "1860". Links aanpalend lager volume van drie traveeën onder zadeldak en linker travee onder lessenaarsdak. Licht getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Rechts van de hoeve bevindt zich een onverharde landweg naar de hoeve Koolskampstraat nummer 20.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1848/57, 1865/69, 1867/19.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie