Boerenarbeiderswoning met stallen

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met achterliggende dubbele stal. Volgens het kadaster gebouwd in 1904 in opdracht van de Zwevezeelse landbouwer Felix Maes-Bostoen. Voortuin afgesloten door betonpaaltjes met smeedijzeren toegangshek tussen gietijzeren pijlertjes. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde mechanische pannen). Rechts recentere aanbouw van twee traveeën onder plat dak. Verankerde, rode baksteenbouw met dubbele zaagtandlijst onder gootlijst. Segmentboogvormige muuropeningen, bewaarde luiken, ramen met kruisindeling en paneeldeur. Rechter zijgevel met twee vensters onder segmentbogige strek, onderdorpels in grijs gesmoorde klompjes, ramen met T-indeling. Achterliggende, parallelle stallen in rode baksteen onder zadeldaken (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen).

Kapel gebouwd in 2006 ter vervanging van oudere kapel die was ontworpen door Torhoutse architect Willem Nolf in 1946 in opdracht van Andries Hector.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1904/24.
  • Gemeentelijk archief Wingenen, Bouwvergunningen, 871.1.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie