Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met vrijstaande, lage bestanddelen in een U-vormige opstelling rondom een met gras begroeid erf met centrale notelaar en gekiezelde oprit afgesloten door een smeedijzeren hek en een linde. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn een boerenwoning en schuur weergegeven binnen een boomgaard met nog twee kleinere nutsgebouwtjes. Toenmalige eigenaar is Michael Foqueur uit Nieuwpoort. Circa 1879 registreert het kadaster de vergroting van de boerenwoning en de constructie van de stal. In 1930 tenslotte wordt de boerenwoning verbouwd tot zijn huidige omtrek en zou de stal zijn herbouwd. Gezien de bouwkenmerken is het mogelijk dat hierbij het volume van 1879 werd gerecupereerd.

Ten westen van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Dubbele bloktandlijst onder de gootlijst, cordonlijst en gecementeerde plint. Muuropeningen onder getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel gecementeerd, rechthoekige vensteropening.

Ten noorden van het erf, stal. Roodbakstenen volume van elf traveeën onder licht geknikt zadeldak (rode, mechanische pannen). Muuropeningen onder betonnen latei, bewaarde opgeklampte staldeuren. Kasseien stoep.

Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Rode, verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten). Centrale dwarsdoorrit geflankeerd door twee lage poortopeningen onder betonnen latei. Groen geschilderde, staalplaten poorten.

Ten noordoosten van het erf, schuur. Volume van zes traveeën in oranje baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1882/99, 1930/28.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie