erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

bouwkundig element
ID
205923
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205923

Juridische gevolgen

Beschrijving

Toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Ook gekend als "Suermonts kapel" en "Van Boesinghs kapel" naar de huidige eigenaars, de familie de Thibault de Boesinghe. Op het pre-kadastraal plan van 1817 is hier een kapel opgetekend aangeduid als "de Joo capelle". Gebouwd in 1881. Roodbakstenen volume onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Tuitgevel met blauwe hardstenen dekstenen en kraagstenen voor schouderstukken. Jaarsteen in gevelveld "18/ 81" met wapen van de familie de Thibault de Boesinghe. Spitsboogdeuropening met dito dubbele, deels beglaasde paneeldeur voorzien van briefpaneelmotief. Interieur met wit bepleisterd tongewelf, houten altaar en trappentabernakel. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Medugorge, Piëta, Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Heilige Rita, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilige Aldegonde, Heilige Antonius van Padua, Heilige Familie.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Zwevezele, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Wingene en Zwevezele door de jaren heen, Roeselare, 1990.
  • VANDEWIELE A., De gemeente Zwevezele deel II. De gemeente Zwevezele tot 1940, Zwevezele, 1984.
  • VERHELST G., Oude Mariakapel te Zwevezele, in Kapel in beeld, 20 (1968)2.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205923 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.