erfgoedobject

Badhuisje

bouwkundig element
ID
205925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205925

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Badhuisje
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde "aubette" of badhuisje te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen bij de brede bocht van de buitenwal van het voormalige kasteel. De bewoners van het kasteel kwamen hier bij dageraad "a l' aube" een bad nemen. Toegankelijk via een bakstenen trap. Vierkant volume van een bouwlaag onder een tentdak (natuurleien) met twee schoorstenen en een smeedijzeren topbekroning. Geelgeschilderde bakstenen wanden opengewerkt door drie rondboogvensters en een rondboogdeur. Bewaarde ramen met T-indeling en dubbele deur, beide met waaiervormige roedeverdeling. Interieur met bad ingewerkt in de vloer. Daaronder een stookruimte toegankelijk via en laag deurtje aan de buitenzijde.

Restauratie in 1994 door architect Stephan Debaeke.

 • LAMS G., VANDEWIELE A., Wingene en Zwevezele door de jaren heen, Roeselare, 1990, p. 119.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Heerlijkheidspaal

 • Is gerelateerd aan
  Koetshuis

 • Is gerelateerd aan
  Parkmuur en toegangshek

 • Is deel van
  Kasteelstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Badhuisje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205925 (Geraadpleegd op )