erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
205929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van 1850
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Pastorie gebouwd in 1850 in opdracht van E. H. Frans Hanseeuw en later geschonken aan de kerkfabriek om "ten eeuwighen dage te dienen voor woning van den heer pastoor van Swevezeele". Deze pastorie vervangt de oude pastorie-herenhoeve in de Pastorijstraat. Oorspronkelijk met voortuin en smeedijzeren hek die in 1977 werden verwijderd. Op een foto van begin 20ste eeuw is deze voortuin te zien en heeft de pastorie ramen met T-indeling op de verdieping en dito ramen met grote roedeverdeling en luiken op de begane grond. Het kadaster registreert de uitbreiding met het volume aan de linkerzijde en twee vrijstaande nutsgebouwen aan de rechterzijde in 1910. Links toegang tot tuin, afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Links aansluitend recentere, lage poorttravee onder lessenaarsdak. Verankerde, rode bakstenen lijstgevel opengewerkt door rechthoekige muuropeningen onder strek. Vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met rechthoekig venster in geveltop.

  • Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1852/1, 1910/34.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 80.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205929 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.