Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit drie woningen met repeterend schema, waarvan de linker woning vandaag vervangen is door nieuwbouw. Volgens kadaster gebouwd in 1890 in opdracht van de Zwevezeels ‘doctoor’ Hendrik Tanghe-Vandenbussche na afbraak van een dieperliggende woning met voorliggend nutsgebouw. Nummer 4 half vrijstaand volume. Dubbelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode Vlaamse (nummer 5) en mechanische (nummer 4) pannen), houten gootlijst. Verankerde donkerrode bakstenen lijstgevels opengewerkt met segmentbogige muuropeningen. Nummer 5 met bewaarde ramen met T-indeling, op verdieping met grote roedeverdeling, bewaarde deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille en bovenlicht ingevuld met figuurglas.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1891/45.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie