• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de late 18de eeuw. Bestaande uit losse bestanddelen in een haakse opstelling rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf. Toegankelijk via lange, geasfalteerde oprit met een linde. Westelijke doorrit naar bijhorende akkers en velden gemarkeerd door twee lindebomen waartussen smeedijzeren hek. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is een hoeve met drie vrijstaande gebouwen in U-vormige opstelling opgetekend. Boerenwoning is samen met stal en een verdwenen bakhuis weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als eigendom van de Zwevezeelse landbouwer Louis Leslaege. Identieke weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Naar verluidt is het strodak vervangen door pannen circa 1955. Oorspronkelijke toegang bevond zich links van de boerenwoning, zie twee lindes en hek. Aanbouw van recente woning aan oude boerenwoning in de jaren 1960-1970.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Lage verankerde, rode baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Zwart geschilderde plint en wit geschilderde, deels gecementeerde linker zijgevel. Sporen van ophoging te zien in metselwerk van erfgevel. Rechthoekige vensteropeningen onder rollaag, bewaarde wit geschilderde blokramen oorspronkelijk beluikt (zie duimen). Deuropening onder getoogde strek, vernieuwde deur. Rechter travee met gedichte deuropening. Rechts aansluitend, recent roodbakstenen volume van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen).

Ten zuidwesten van het erf, stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen.) Aangepaste rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, Zwevezele.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie