Hoeve Ravenschootsveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ravenschootsveld

Beschrijving

"RAVENSCHOOTSVELDHOEVE", zie beschildering straatgevel. Gebouwd in 1947 naar ontwerp van de Antwerpse architect J. Bols. Dieperliggende langgevelhoeve haaks op de straat georiënteerd en toegankelijk via een kort gekiezeld dreefje van knotwilgen. Nieuw aangelegd erf. Huidige hoeve is opgetrokken ter vervanging van een oudere, gelijknamige hoeve die dichter tegen de straat lag. De benaming verwijst naar de eigenaars van 113 hectare grond ten oosten van de heerweg, namelijk de familie Piers de Raveschoot.

Langgevelhoeve in historiserende traditionele vormgeving. Boerenwoning met geïncorporeerd bredere stal en schuurvolume. Verankerde, wit geschilderde baksteenbouw boven lage zwarte plint. Geheel onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen) met klimmende dakkapel en wolfseind aan de boerenwoninggevel, lager doorgetrokken dakschilden ter hoogte van de stal en schuur.

Boerenwoning. Oorspronkelijke rechthoekige muuropeningen onder rechte strek en segmentbogige ontlastingsbogen, afzaten in rode baksteen. Vernieuwde bruin geschilderde ramen en deuren, bewaarde luiken. Aangepaste muuropeningen in erfgevel. Straatgevel met opschrift "RAVENSCHOOTSVELD/ -HOEVE-" in geveltop.

Schuur met geïncorporeerde stal. Twee verjongende steunberen tegen erfgevel. Verhoogde, centrale dwarsdoorrit met bewaarde bruin geschilderde poort. Twee korfboogdeuren en twee segmentboogvensters met roodbakstenen onderdorpels, bewaarde strokendeuren.

• Gemeentelijk Archief, Bouwvergunningen, 871.1.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 120.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie