Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Twee woningen met spiegelbeeldschema volgens het kadaster gebouwd in 1904, samen met het aanpalende pand nummer 6 (nu met verbouwd parement). Bouwheer was de Zwevezeelse timmerman Victoor Lambrecht-Vandierendonck. Breedhuizen van telkens drie traveeën en poorttravee en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Gecementeerde plint. Muizentandlijst onder de gootlijst. Segmentbogige muuropeningen onder strek.

Nummer 4A: bewaarde ramen met T-indeling, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille en vernieuwde poort.

Nummer 4: met wit geschilderd parement, grijs geschilderde gecementeerde omlijsting van rechthoekige muuropeningen op de begane grond voorzien van floraal motief. Vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1905/12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie

Het schrijnwerk van nummer 4A werd ondertussen vernieuwd.