Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Twee woonhuizen met spiegelbeeldschema volgens het kadaster gebouwd in 1904, samen met het aanpalende pand nr. 6 (heden met verbouwd parement). Bouwheer was de Zwevezeelse timmerman Victoor Lambrecht-Vandierendonck. Breedhuizen van telkens drie traveeën + poorttravee en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Gecementeerde plint. Muizentandlijst onder de gootlijst. Segmentbogige muuropeningen onder strek.

Nr. 2: bewaarde ramen met T-indeling, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille en vernieuwde poort.

Nr. 4 met witgeschilderd parement, grijsgeschilderde gecementeerde omlijsting van rechthoekige muuropeningen op de begane grond voorzien van floraal motief. Vernieuwd houtwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1905/12.

• LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 78.

Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie