• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaande burgerwoning volgens het kadaster opgetrokken in 1927. Heden deels verbouwde linkertravee (begane grond). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen) met twee dakkapellen en een witgeschilderde kroonlijst op klossen en modillons. Rode baksteenbouw met voorgevelparement in gele baksteen met gebruik van donkerrode baksteen voor belijnende banden en strekken en blauwe hardsteen voor lage plint, dekstenen, topbekroning en balkonconsoles. De linker travee is als risaliet uitgewerkt met balkon voorzien van een smeedijzeren leuning op de verdieping en uitlopend in pseudo klokgevel. Licht getoogde muuropeningen, bewaarde ramen met kleine roedeverdeling in bovenlicht, deels beglaasde dubbele paneeldeur met gietijzeren grille.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1927-28/80.

Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie